Na pandémiu nového koronavírusu dopláca celá hudobná scéna a výnimkou nie je ani prešovská skupina Chiki Liki Tu-a. Každoročne odohrá desiatky koncertov, no vlani ich boli iba jedenásť. Návrat na pódiá je zatiaľ v nedohľadne. Ako to ikony slovenskej alternatívy zvládajú?

"Asi ako každá kapela. Každý sa snaží rozmýšľať, čo bude. Každý si najskôr myslel, že to po nejakom období skončí a naštartuje sa znova. Teraz to vyzerá, že to obdobie bude oveľa dlhšie, čiže už reálne vidíme, že ten nábeh do toho, čo sme poznali, čo bolo predtým, bude približne v roku 2024, 2025. Pôjde to veľmi, veľmi postupne. Všetko je teraz cez internet, to aspoň trocha funguje. Čiže nejaký ten kontakt s publikom. Tam niekde sme a snažíme sa psychicky držať nad vodou. Na Slovensku sú kapely odkázané na koncerty, takže aj najlepšie promo novej nahrávky je koncert. Živý zážitok chýba," uviedol pre TASR líder skupiny Martin Višňovský.

Viacerí interpreti sa rozhodli pre online koncerty. Kapely sú za aj proti. Ako to vidia Chiki Liki Tu-a? "Bude to už rok, keď sme to skúšali prvýkrát. Prvé tri skladby boli zvláštne, no potom akoby muzikantovi preplo a je to rovnaké, ako keď natáčaš pre televíziu. Tam tiež nie je publikum a berie sa to ako relácia o hudbe. Pri online je však omnoho väčšia sloboda ako pri televíznej výrobe, lebo to nie je brané úplne vážne, je to akoby záber zo skúšobne," dodal Višňovský.

Mnohí muzikanti ale aj ďalší ľudia zo zákulisia hudobnej scény si počas pandémie našli iné spôsoby, ako zostať aktívnymi či zarobiť si na živobytie. "Každý s tými rukami robí úplne iné veci, väčšinou stavebné úpravy či drobné opravy. Jednoducho všetko to, čo sme počas muzikantského roka nestihli a čo sa za ten čas nazbieralo. A my kapelníci, z nás sa miesto muzikantov stali 'spisovatelia'. Vypisujeme všelijaké divné papiere, predkladáme projekty. Je ich dosť a mali by sme potom vydať zbierku množstva neúspešných vypísaných papierov," doplnil s úsmevom basgitarista a spevák.

Kapela Chiki Liki Tu-a vznikla v roku 1995 v Prešove. Na svojom konte má šesť štúdiových albumov. Súčasnú zostavu tvoria okrem Martina Višňovského jeho brat, bubeník Tomáš Višňovská a gitarista Ľuboslav Petruška, ktorý je tiež členom skupiny Korben Dallas a má aj vlastný projekt Satin Lead. Na jeseň 2020 plánovali na turné osláviť 25 rokov na scéne. Zo známych dôvodov plánované oslavy odložili.

Text: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: Tomáš Telepák

Súvisiaci interpreti: Chiki Liki Tu-a