Po prvej ochutnávke v podobe singla a klipu Má vlast, ktorý doposiaľ nazbieral na YouTtube viac ako 118-tisíc zhliadnutí, sa fanúšikovia v piatok 28. mája dočkali očakávaného albumu Michala Prokopa & Framus Five. S novinkou Mohlo by to bejt nebe... sa hudobník vracia pod krídla vydavateľstva Supraphon, kde pred neuveriteľnými 53 rokmi odštartoval svoju kariéru.

Ako priznáva sám Michal Prokop, vznik nahrávky Mohlo by to bejt nebe..., rovnako ako mnoho iných, nielen hudobných projektov, ovplyvnila pandémia. Nahrávalo sa tzv. "salámovou metódou".

"To, čo nazývam salámovou metódou, je natáčanie per partes a ešte k tomu online. Do určitej miery sme túto metódu už použili pri minulom albume Sto roků na cestě. Vtedy len per partes, teda po častiach, v rôznej dobe a v rôznych, najmä domácich štúdiách. Teraz k tomu ešte pribudla možnosť online, teda že sme si jednotlivé stopy posielali cez internet," hovorí Prokop o spôsobe nahrávania, ktorý pre jeho generáciu vôbec nie je typický.

"Má to nesporné výhody, môžete si trebárs objednať i zahraničného hosťa, ktorý to nahrá na druhom konci sveta a pošle vám to. Ale, samozrejme, musí sa ustrážiť, aby nahrávka potom nebola úplne sterilná. Hudba je, predsa len, aspoň pre mňa, spoločné hranie, a ono je to na tom cítiť. A my sme kvôli covidu takmer nemali šancu sa pri nahrávaní stretnúť. Takže vo finále, keď sme to my dvaja s Pavlom Marcelom mixovali, sme sa hlavne snažili, aby tá salámová metóda na výsledku nebola veľmi očividná. Snáď sa to podarilo."


Počas nahrávania trinástich piesní, ktoré fanúšikovia nájdu na albume, sa Michal Prokop & Framus Five okrem nemožnosti nahrávať spoločne museli popasovať aj s vážnou zdravotnou indispozíciou verného súputníka a dlhoročného spoluhráča Luboša Andršta, ktorý s Prokopom nahral nielen ako gitarista, ale i ako autor a aranžér od roku 1970 päť radových albumov a štyri živáky.

"Luboš vždy hovoril, že sme niečo ako dvaja rockoví spolužiaci. Bol mojím služobne najstarším spoluhráčom, takže keď sa mu niekedy v druhej polovici novembra osud otočil chrbtom a jeho zdravotný stav ho zrazu 'vyradil z hry', bola to pre mňa strašná rana. Stihol ešte pripraviť aranžmány k dvom svojim skladbám a pri skladbe Svět naruby, ktorá je akýmsi bonusom na albume, bol pri nahrávaní základov. Pomohol tiež s aranžmánom mojej skladby Má vlast, kde stihol nahrať i akustické gitary v prvej slohe, ale potom už hrať nemohol," vysvetľuje so smútkom Michal Prokop.

"Musel som to riešiť, nahradiť takú osobnosť, to nie je len tak. Rozhodol som sa dať dôveru Pavlovi Marcelovi a v jednom prípade Michalovi Pavlíčkovi. Obaja sa toho ujali skvelo – Pavlíček ako gitarová hviezda, ktorá tu vzdáva hold svojmu veľkému kolegovi v jeho skladbe, Pavel Marcel ako veľký talent, o generáciu mladší, ktorého k nám pred rokmi priviedol práve Luboš. On posunul tie gitarové party zase trochu inde. Myslím, že to bolo správne riešenie," komentuje člen Siene slávy Cien Anděl absenciu českej gitarovej legendy.

"Asi najviac som bol namäkko, keď som prvýkrát počul, ako Pavel Marcel s Honzom Hrubým nahrali ten úžasný duel bluesovej gitary a grapelliovských huslí v Andrštovom aranžmáne Světa naruby. Ja som to totiž naspieval skôr, než oni nahrali svoje party. Mal som určitú predstavu, čo by som tam asi chcel a čo si predstavoval Luboš, ale ten výsledok predčil moje očakávania. Svět naruby bola totiž moja úplne prvá česky spievaná nahrávka z roku 1969, vtedy v úplne inom aranžmáne, v úplne inej dobe, a predsa v tak trochu podobnej spoločenskej konštalácii. Takže tento návrat má pre mňa zvláštne kúzlo," dodáva.


Legenda českého rocku spolu so svojou kapelou sa na albume prezentujú v skvelej forme a zostávajú verní vlastnému hudobnému názoru, bez sentimentu, s farebnými aranžmánmi a pulzujúcou energiou. Už čoskoro sa fanúšikovia môžu tešiť tiež na živú prezentáciu nahrávky Mohlo by to bejt nebe... na festivale Krásný ztráty 2021, ktorého štart 13. augusta vychádza na deň spevákových 75. narodenín, a na následnom turné.

"Sám som zvedavý, ako to pôjde po toľkých mesiacoch 'nahodiť remeň'. Nielen preto, že budeme mať v kapele dvoch nových muzikantov – za klávesami sa ešte objaví Andy Čermák, líder skupiny Sunflower Caravan, ktorý vystrieda po pätnástich rokoch Honzu Kolářa – a nielen preto, že sa kvôli salámovému nahrávaniu tie nové veci z albumu budeme musieť vlastne všetci naučiť. Ale tiež preto, že už nemám 20 a udržať si spevácku formu a nutnú energiu po viac než polroku núteného ticha nebude sranda. Tak mi držte palce," dodáva Michal Prokop k plánovaným koncertom.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z vydavateľstva Supraphon.

Foto: Ivan Prokopp