Mladá speváčka Lucia Gibarti, ktorá sa do pamäti nielen hudobných nadšencov vryla ako hlas titulnej skladby k filmu Sviňa, prekvapuje svojím sólovým hudobným počinom. Pri jej novinke, anglickej piesni Winner, sa naskytá otázka - je to skutočne tá istá speváčka, ktorej hlas vďaka hitu Slovensko moje, otčina moja, pozná celé Slovensko?

Talentovaná speváčka Lucia Gibarti, ktorej tvár a najmä hlas Slovensko pozná vďaka spievaniu v kapele Hrdza, prichádza so sólovým projektom, ktorý je diametrálne odlišný od zmesi folklóru, world music a popu, ktorej sa speváčka doposiaľ primárne venovala. "Nemením žáner, iba sa venujem ďalšiemu, ktorý mi je srdcu blízky. Vždy som vedela, že chcem okrem spevu aj tvoriť autorské skladby. Neškatuľkujem sa do jedného žánru," priblížila Lucia svoje hudobné zámery.

Už názov novinky Winner napovedá, že Lucia pri svojom debute stavila na anglický jazyk, ktorý umocňuje zahranične znejúci zvuk skladby. Pieseň sčasti otextoval Andrej Karlik a časť doplnila Lucia.

"Snažila som trefne nadviazať na prvotnú myšlienku textu. Pieseň je o vlastných víťazstvách. Aj keď často zlyhávame, vždy dokážeme vzísť ako víťazi z vlastných bojov, ak to naozaj chceme. Sila vôle je veľká vec a schopnosť nevzdávať sa v ťažkých chvíľach ešte väčšia," opisuje speváčka význam skladby. "Čo sa týka presedlania zo slovenčiny, na ktorú sú u mňa ľudia vďaka kapele Hrdza zvyknutí, nejedná sa trvalú zmenu, pretože v blízkej budúcnosti plánujem okrem anglických skladieb aj slovenské," vysvetľuje.


Lucia Gibarti sa s Andrejom Karlikom dopĺňa i v hudobnom autorstve. Pieseň vznikala počas jari v Andrejovom štúdiu a finálny master má na svedomí hudobník a basgitarista Peter Rusňák. Ruku k dielu však priložila i Luciina kapela, ktorá mladú speváčku sprevádza aj počas vystúpení. Na klávesy hrá Tomáš Cvengroš, na bicie Gregor Špener, basákom kapely je Braňo Valanský a gitarové umenie predvádza Samuel Marinčák.

"S kapelou spolu fungujeme krátko, no o to intenzívnejšie sú naše skúšky. Chcela som zostaviť kapelu, s ktorou by sme si sadli nielen hudobne, ale aby sme si navzájom rozumeli aj po ľudskej stránke, čo je pre mňa vrátane profesionálneho prístupu veľmi dôležité. Myslím, že sa to podarilo," hovorí Lucia.

O kameru, strih a produkciu videoklipu sa postaral filmár a výtvarník Tomáš Telepák. Zábery na kapelu a Luciu Gibarti, spievajúcu v rôznych exteriéroch aj interiéroch, pretkávajú hrané scény na tému víťazstva. Môžete tak vidieť hádku speváčky a jej manažéra, ktorý sa ju snaží vmanipulovať do nekomfortnej situácie. Dejovú linku ukončuje jej príchod na javisko s úsmevom a pocitom víťazstva. "Táto scéna zobrazuje, že som nepodľahla a že úsmev a hudba je práve to, čo chcem ľudom odovzdávať," približuje Lucia.

Príbeh speváčky ako z filmu

Lucia Gibarti získala ako speváčka potrebné skúsenosti vďaka účinkovaniu v populárnej folklórnej skupine Hrdza. V rámci sólového projektu chce teraz ukázať i svoje ďalšie spevácke stránky a polohy. "Ja som chameleón. Milujem folklór i modernú hudbu. Rada spievam jazz aj blues a teší ma, že mám možnosť neobmedzenosti." Paradoxom je, že napriek veľkému rozsahu a hlasovému potenciálu Lucia nikdy neokúsila, aké je to zveriť sa do rúk hlasovým pedagógom a je úplným samoukom. "Vyrastala som v tichu, pretože som sa narodila nepočujúcim rodičom. Hudba vždy bola aj je môj najlepší priateľ. Nikto ma k nej neviedol a v mojej rodine nemal s hudbou nikto nič spoločné," rozpráva Lucia svoj príbeh.

K hudbe sa tak dostávala tak ako väčšina ľudí len bežnými kanálmi, ako rádio, TV či nosiče a, samozrejme, v škole. Talent sa prejavil už v skorom veku a už ako šesťročná na školskej speváckej súťaži zažila svoje prvé standing ovation. "Už vtedy som vedela, že to je to, čo chcem robiť. No reálne som sa hudbe začala venovať len nedávno. Medzitým prešiel veľmi, veľmi dlhý čas, kde som sa venovala diametrálne odlišným veciam než umeniu," spomína speváčka.

Na slovenskú hudobnú scénu ju vtiahol osud. "Hľadala som otca a jeho rodinu a našla som kapelu. So Slávom Gibartim, lídrom skupiny Hrdza, sa poznáme približne dva roky. Je to vzdialený otcov bratranec, na ktorého som natrafila vďaka pátraniu. Kvôli rovnakým priezviskám si mnohí myslia, že sme manželia či súrodenci, no skutočnosť je úplne iná," vysvetľuje s úsmevom. Hoci sa Lucia aktuálne venuje svojmu sólovému projektu, fanúšikovia Hrdze nemusia zúfať. "Vždy sa snažím zmanažovať si čas tak, aby som stíhala oba projekty. A funguje nám to. A naozaj sa teším obrovskej podpore všetkých členov kapely Hrdza, ktorú mi prejavujú," dodáva sympatická speváčka na záver.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk Janka Marczellová. Text správy sme upravili.

Foto: Tomáš Telepák