Stálica slovenskej hudobnej scény Peter Lipa pred pár dňami zverejnil ďalší videoklip k piesni z minuloročného albumu Dobré meno. Postarala sa oňho mladá študentka zo Súkromnej školy umeleckého priemyslu animovanej tvorby (SŠUPAT) v Bratislave, Andrea Pátková. Ako sa k tvorbe klipu dostala?

"V škole sme boli oboznámení, že sa bude robiť klip na pesničku Petra Lipu Problémy s problémami. V tom čase som robila na filme Alino pre rovnomennú firmu a jej kampaň Pre Alina, tým pádom mi ani nenapadlo, že by som sa k tvorbe klipu mohla dostať. Ale nikto sa neodvážil na to podujať, tak si ma počkal," hovorí Andrea Pátková, ktorá videoklip robila ako svoju ročníkovú prácu.

"Pesnička sa mi páčila po hudobnej aj po lyrickej stránke. Dovtedy som nevenovala tomuto žánru skoro žiadnu pozornosť, momentálne si pustím jazz aj pri tvorbe," dodáva mladá umelkyňa, ktorej pri tvorbe klipu pomáhali kamaráti zo školy Adam Čurko a Veronika Valentová.


Hlavnú postavu v klipe predstavuje omladený Peter Lipa, pričom dejom dynamického a gradujúceho vizuálu chcela mladá autorka metaforicky znázorniť problémy, stres a chaos. Ako prezrádza, pri tvorbe klipu musela vytvoriť okolo 20-tisíc obrázkov. "V procese sa nakreslí veľa pomocných obrázkov, alebo dokonca aj celé scény, ktoré sa do finálu potom ani nedostanú," priblížila proces tvorby Andrea Pátková.

Cieľom talentovanej výtvarníčky je dostať sa na vysokú školu v zahraničí alebo v Bratislave a naďalej sa venovať animovanému filmu a výtvarnému umenie. Tiež dúfa, že tento videoklip nebude jej posledným. "Spojenie hudby a animáku je niečo, čo keď je spravené z túžby, nadšenia a lásky, má v mojich očiach veľkú hodnotu," uzatvára autorka klipu Problémy s problémami.

Viac o albume Dobré meno: Peter Lipa si užíva skúsenosť. Hudobnou odvahou prekračuje vlastný tieň

Text: Hudba.sk (zdroj citácií: Katarína Ovseníková - manažérka Petra Lipu)
Foto: Andrea Pátková