Rapová formácia Ultrazvuk zverejnila nový videoklip, do ktorého si Vec a Tono S. prizvali Emmu Drobnú. Už na prvý pohľad zaujímavé medzižánrové spojenie, v ktorom populárna speváčka sebaironicky spieva o "rovnej zemi", patrí medzi najväčšie hity debutového albumu Ultrazvuku. Videoklip má však úplne inú atmosféru, než by ste pri počúvaní skladby mohli čakať.

Autorkou a režisérkou vizuálu je Veronika Donutková, ktorá je podpísaná napríklad aj pod klipom Staraj sa o seba od Tona S., či momentálne rezonujúcu novinku Displace - dokument o dancehallovej scéne na Jamajke. Hoci jej predstava videoklipu Postráž mi Emmu bola jasná od začiatku, so samotnou realizáciou to už bolo náročnejšie. Nielen ona ale aj Emma Drobná a dvojica svojských raperov majú totiž plné ruky práce a nájsť si spoločné voľné miesto v kalendári nebolo vôbec jednoduché.

Vtipný návrat ku kauze plochá Zem

Ako vlastne k spojeniu dua Ultrazvuk s obľúbenou popovou speváčkou došlo, ozrejmil Branči Kováč alias Vec: "Keď som písal text refrénu, napadol mi rým 'Zem nebola rovná, ani ja taká drobná'. Hneď som si spomenul na Emmu a jej dávnejšiu minikauzu. Prišlo mi to ako celkom chytrý spôsob, ako by si z toho mohla vystreliť. S malou dušičkou som jej zavolal a opýtal sa jej, či by do toho šla. A ona sa rozhodla správne, pretože súhlasila."

"Koncept skladby vymyslel Braňo a Emme bola prakticky ušitá na mieru. Musím sa priznať, že donedávna som bol dosť skeptický pri rečiach o spolupráci so slovenskými speváčkami. No toto vypálilo super, rovnako aj ďalšie skladby s dámami na našom albume. Vec má na to nos. Doslova," dodáva Tono S.

Hip-hopová skladba môže byť pre fanúšikov speváčky prekvapením, no ide o hosťovačku, v ktorej ona samotná zostáva vo svojom štýle a nielen vďaka názvu pesničky si ju s nikým nepomýlite. "V piesni nerapujem, stále sa držím vo svojej komfortnej zóne, a tou je spev. Neviem, či by som to nazvala experimentom. Ale táto spolupráca ma veľmi bavila. Hneď ma zaujal beat a samozrejme text," prezradila Emma, ktorá s chalanmi skladbu predstavila naživo aj na pódiách festivalov.


Vymyslený príbeh s reálnymi prvkami

Text skladby Postráž mi Emmu zachytáva vtipný príbeh s poriadnou dávkou akčnosti. Napriek tomu, že je vymyslený, pokojne sa môže prihodiť ľubovoľnému mužovi s horkokrvnou polovičkou. Základ hudby tvorí starý ruský sampel zo silno pukajúcej platne, rapové pasáže si napísali členovia Ultrazvuku sami, pričom melódiu i text refrénu zložil Vec.

Videoklip sa nakrúcal na dvoch lokáciách - v Mělníku a v Prahe. "Vedela som, že klip nechcem zasadiť do klasického moderného klubového prostredia a už vôbec nie robiť stereotypný rapový klip na diskotéke. Predstavovala som si viac filmový obraz, dlhšie zábery, klasický americký bar s troškou westernového nádychu. Veľkou inšpiráciou mi boli filmy Roberta Rodrigueza - Desperado a From Dusk Till Dawn," hovorí Veronika Donutková.

"Obrovská vďaka patrí tiež Milanovi Chadimovi, som jeho veľkou fanynkou. On má na svedomí napríklad kameru vo filme Eliho Rotha - Hostel, prípadne trailer k Tarantinovmu a Rodriguezovmu filmu Grindhouse. Je naozaj skvelý. Milan dokázal moju predstavu dokonale naplniť a je nám cťou, že s nami spolupracoval aj na tomto projekte. Snažila som sa tvoriť zaujímavé vizuály a pre diváka možno nečakané scénky," dodáva režisérka.

Tono S. a Emma Drobná, videoklip Postráž mi Emmu Zdroj: archív UltrazvukTono S. a Emma Drobná v klipe Postráž mi Emmu

Podľa reakcií na Youtube vizuál fanúšikov skladby skutočne prekvapil. Viacerí sa vyjadrili, že si ho predstavovali úplne inak. Samotní členovia Ultrazvuku sú však s výsledkom spokojní. "Nebolo zámerom, aby dej vizuálu prvoplánovo kopíroval text. Áno, zopár prienikov tam divák nájde, ale zvuk i obraz si žijú tak trochu vlastným životom."

"Veľká vďaka patrí tanečníčke Kristíne Tukan, ktorá výborne doplnila ženskú časť videoklipu, ako i vychytenej stylistke Zuzane Laučíkovej. Tá sa postarala o dokonalé ošatenie všetkých zúčastnených a tým zhmotnila naše vizuálne predstavy," dopĺňa Vec. Samotná Emma Drobná priznáva, že podobné "barové scenáre" pre ňu v reálnom živote vôbec nie sú typické. "Úplne najistejšie sa cítim v sprievode ľudí, s ktorými rada trávim čas," hovorí. Aj preto si do klipu prizvala aj svoju dobrú kamarátku Beccu, s ktorou si nakrúcanie náramne užili. 

A s akými očakávaniami Ultrazvuk púšťa tento počin do sveta? Na danú otázku má Tono S. viac než jasnú odpoveď: "Čo sa mňa týka, každá skladba je mojou výpoveďou. Je jedno, či ide o osobný text, zábavnú skladbu, výpoveď o spoločenskom dianí alebo vymyslený príbeh. V prvom rade musím byť spokojný ja. Som ako keby vlastná cieľovka. Ak skladba funguje aj u poslucháča, stotožní sa s ňou, prežíva pri jej počúvaní príjemné pocity, núti ho hýbať sa alebo v ňom vyvolá hlbokú emóciu, všetko sú to plusové body. Ja do toho idem bez očakávaní a potom som vždy rád príjemne prekvapený."

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Janka Marczellová. Text správy sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Emma Drobná