Prešiel už viac ako rok od chvíle, kedy koncertné pódiá zostali zo dňa na deň prázdne. Známa prešovská skupina Hrdza, ktorá je na scéne od roku 1999, mala práve pred pandémiou mimoriadne úspešné obdobie vďaka albumu Neskrotený (2018).

S vynovenou zostavou a novými pesničkami na čele s energickým hitom Štefan, ktorého videoklip má na Youtube už takmer 24 miliónov prehratí, bol o kapelu Hrdza veľký záujem nielen na Slovensku ale aj v zahraničí.

"Naša kapela sa tak chytila, že som už nestíhal robiť civilnú robotu. Jednou z nich je prekladateľstvo a tam som už skoro pol roka meškal so zákazkami, čiže som s tým musel skončiť. Chcel som sa venovať len hudbe, mali sme mať veľmi silnú predchádzajúcu sezónu, zahraničné festivaly, mali sme kúpené letenky, ale všetko to padlo. Zo začiatku som sa celkom tešil, presťahovali sme sa s celou rodinou na chalupu, do hôr. Začal som robiť na chalupe, v záhrade, s včelami," prezradil pre TASR líder kapely Slavomír Gibarti.

Rodinná idylka s množstvom času pre relax a koníčky môže istý čas fungovať, no keď sa svet ani po roku nevracia do starých koľají, zákonite musí prísť osobná kríza. Ako sa s ňou kapelník Hrdze vysporiadal? "Začiatkom roka to vyzeralo, že ani v roku 2021 asi veľa hrať nebudeme, že to bude také ako minulý rok. A došli aj na mňa ťažšie chvíľky, až som prestal robiť. Začal som sa učiť na iné hudobné nástroje, etnobubny, basgitaru a všetko možné, čiže ten čas som dosť aktívne využil, čo sa týka muziky. Keď sa skončil lockdown, začínajú volať ľudia, ale nedá sa to zatiaľ porovnať s tým, čo bolo predtým."

Prečítajte si: Hrdzi sa vyplatilo neskrotnúť. Jej nový album priniesol veľký hit aj úspech v Európe

Kapela obdobie bez koncertov využila na tvorbu a podarilo sa jej aj v čase pandémie dostať do nahrávacieho štúdia. "Už v júli by som chcel vydať album. Plánujem vydať tri albumy, mám veľa rozrobených vecí. Jeden sme plánovali ešte k 20. výročiu kapely, výberovku so staršími skladbami nahratými v aktuálnej zostave. Chceli sme ju vydať v roku 2019, lenže v tom roku sa roztrhlo vrece s koncertmi a štúdio sme nestihli. Ďalším bude živý album, ktorý sme nahrali v prešovskom PKO pri krste albumu Neskrotený. A tretím bude nová štúdiovka, kde už máme pripravených päť piesní, vydáme ho na budúci rok," doplnil Gibarti.

Šťastný otec troch dcér je optimistom do ďalších dní, len to podľa neho nebudú tie veľké koncertné pódiá a festivaly, ktoré by za iných okolností mali. Vyzerá to ale tak, že v lete budú mať každý víkend obsadený menšími akciami. Po viac ako troch mesiacoch mala kapela prvú skúšku, aby sa opäť dostala do formy. Už v júni by mala Hrdza hrať v Portugalsku, potom v Čechách, v Poľsku a, samozrejme, doma na Slovensku. Čo z toho vyjde, ukážu ďalšie dni.


Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: Facebook.com/hrdzaa

Súvisiaci interpreti: Hrdza