Nemý film Jaroslava Siakeľa Jánošík mal premiéru pred sto rokmi a prvýkrát bol ozvučený až v roku 1975, a to hudobným skladateľom Jozefom Malovcom. V roku 2006 nahralo zoskupenie tEóRia OtraSu k filmu živú hudbu a v roku 2021 vznikol pri príležitosti Jánošíkovej filmovej storočnice nový hudobný sprievod, ktorého autorom je David Kollar.

Erik Truffaz, svetoznámy parížsky jazzový trubkár, ktorý vo svojich skladbách prepája aj prvky hip-hopu, rocku a tanečnej hudby vystúpi v spoločnosti svetového gitaristu zo slovenskej scény Davida Kollara a hudobného producenta a prieskumníka Tomáša Mutinu. Naživo vystúpia v utorok 7. septembra o 20:30 v Kine Lumière, kde budú hudobne sprevádzať projekciu nemého filmu Jánošík 21.

Nečakajte prvoplánovo využívanú ľudovú hudbu, fujary či gajdy. Kollar sa pri komponovaní pozeral na film očami súčasníka a vníma ho cez prizmu snímok, z ktorých väčšina bola nakrútená po roku 1921. Hudba Davida Kollara vychádza z filmového obrazu, jeho prístup je intuitívny, to znamená, že s obrazom nezápasí, ale pokúša sa kráčať vedľa neho. Využíva fragmenty napríklad Cikkerovej alebo Zeljenkovej hudby a dopĺňa ich vlastnou hudbou a rôznymi zvukmi. Jeho ambícia je jasná – byť dobrým dialogickým partnerom obrazu.

Prečítajte si viac nielen o hudbe k filmu Jánošík v rozhovore s Davidom Kollarom


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Simona Nôtová.

Súvisiaci interpreti: David Kollar, Erik Truffaz