Pražská indie-funková skupina Ending, ktorej členmi sú aj dvaja slovenskí hudobníci - Dávid Procházka z Prešova a Rado Pukluš zo Spišskej Novej Vsi, už čoskoro vydá svoj debutový album s ironickým názvom Muzak. Krátko pred jeho uvedením na trh prináša ochutnávku v podobe chytľavého druhého singla What a Guy!, ktorý dostal hravý vizuál.

Klip je čiastočne animovaný a kapela Ending ním vzdáva hold Esovi Rimmerovi - najväčšiemu frajerovi vesmíru z kultového britského sci-fi seriálu Red Dward (Červený trpazlík). Presláveného testovacieho pilota Vesmírného zboru si v klipe nezahral nik iný ako najväčší frajer brnianskeho hudobného vesmíru Petr Marek.

"Keď mi ktosi pred pár rokmi pustil diel Červeného trpazlíka s názvom Iná dimenzia s Esom Rimmerom, utkvelo mi to v pamäti natoľko, že som o ňom proste musel zložiť pesničku. Heslo 'To je frajer!' (What a Guy!) sa navždy usadilo v jazyku môjho kmeňa. Eso je taký britský pán Klimeš a óda naňho musela skôr či neskôr zákonite prísť," hovorí spevák a gitarista Jiří Nováček.


Vizuál k piesni mal byť pôvodne zostrihaný zo záberov z predlohy, ale keď sa kapela pokúšala získať potrebné práva, narazila. "Už už sme sa radovali, že sa konečne preslávime aspoň medzi fanúšikmi tohto kultového seriálu, ale samotné práva by stáli viac, ako bol náš celkový rozpočet na výrobu klipu. A tak sme slávu oželeli a urobili to zase po svojom," spomína s úsmevom gitarista Dávid "Dejv" Procházka.

Na pomoc v tej dobe prišiel režisér Petr Kamil Ponec, ktorý sa ponúkol, že klip vyrobí. "Pesnička ma zaujala a pretože diel Iná dimenzia je o nekonečnom množstve paralelných vesmírov, koncept klipu sa ponúkol sám - oslovil som pár známych animátorov - konkrétne Michaelu Navrátilovú, Natáliu Durchánkovú, Filipa Kastnera a Annu Rybeckú, aby každý stvárnil jednu dimenziu. Následne ich stačilo len pospájať do funkčného celku a vystihnúť premenlivú náladu v rôznych častiach songu," popisuje proces výroby klipu režisér.

Zostala už len posledná vec - vyriešiť, kto vo videoklipe stvárni hlavnú rolu. "Nájsť vhodného človeka pre rolu lámača ženských a i mužských sŕdc, o ktorom ktokoľvek na pozretie povie 'To je frajer!', nie je úplne jednoduché," priznáva basgitarista Rado Pukluš. "Rozhodne to nemohol byť nikto z kapely - to by bolo absolútne neautentické!" dodáva s úsmevom bubeník Josef Doškář. Problém za kapelu nakonec vyriešil režisér Ponec, ktorý navrhol frontmana Midi Lidi.

"Hneď nám bolo jasné, že Petr Marek je človek, ktorého hľadáme. Veď kto si v dnešnej uponáhľanej dobe dovolí so svojou kapelou vydať dva albumy s hodinovou stopážou počas dvoch dní? Petr je proste nekorunovaný Eso Rimmer českej hudobnej scény a boli sme veľmi radi, keď na pozvanie do klipu prikývol," vysvetľuje spevák Jiří Nováček.

Nahrávku What a Guy! produkoval známy hudobník a producent Rony Janeček, ďalší Slovák v "partii", ktorý pôsobí v kapele John Wolfhooker. Rony s Ending spolupracuje na celej debutovej nahrávke Muzak. Už vydaný prvý singel z albumu, Mysz Motorowa, predznamenal, že do Čiech a na Slovensko sa valí žáner, ktorý tu nie je bežný. Kombinácia zvuku funku a disca z prelomu 70. a 80. rokov a indie-popovej chytľavosti s nádychom melanchólie si však našla svojich fanúšikov a Rádio Košice dokonca skladbu podporilo v svojom vysielaní. 


Kapelu v najbližších týždňoch čaká niekoľko koncertov. 17. a 18. septembra sa predstaví v Prahe na akciách Pražské primátorky (miesto koncertu: Náplavka pri Vltave) a Zažít město jinak (Prostor39) a 25. septembra vystúpi na na FM City Feste vo Frýdku Mýstku.

Redakciu Hudba.sk za kapelu Ending informoval Radoslav Pukluš. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Viac sa dozviete na Facebook stránke skupiny.