Jedna z najosobitejších českých speváčok Lenka Dusilová vydáva dnes (6.11.), svoj piaty sólový album. Na nasledovníka kritikmi oceňovanej platne V hodině smrti (2014) museli fanúšikovia čakať šesť rokov. Medzitým sa hudobníčka a autorka venovala napríklad projektu Monument/um na podporu chátrajúcich pamiatok a rôznym spoluprácam, ktoré ovplyvnili jej umelecké smerovanie.

Na albume Řeka pracovala s úplne novým, širokým tímom spolupracovníkov, vďaka ktorým sa jej tvorba posunula opäť o kus ďalej do nových hudobných sfér. Producentom nahrávky je Petr Ostrouchov a výrazný vplyv na zvuk albumu má aj elektronický mág Aid Kid, ktorý má na konte spolupráce s ďalším výnimočným českým projektom Zvíře jménem Podzim či so slovenskou hudobníčkou Katarziou.

Album je kolekciou skladieb s textom aj bez textu, ktoré spolu tvoria jednotný celok a plynulo sa do seba vlievajú. "Řeka je plavbou cez rôznofarebné hudobné imaginácie, ktoré sú sčasti inšpirované príbehmi a ozvenami mojej rodovej línie a mojou súčasnou realitou, v ktorej sa učím viac veriť svojim schopnostiam a prírodným zákonitostiam. Niektoré skladby vznikli z empatie a obdivu k sile a tvrdohlavosti žien, ktoré sa snažili ochraňovať svoje rodiny a nádej v toku rôznorodých udalostí, ktoré nemohli ovplyvniť," hovorí o novinke Lenka Dusilová.

"Nemalá časť materiálu vznikla tiež pri putovaní po ohrozených pamiatkach bývalých Sudetov, ktoré sme navštívili v rámci projektu Monument/um. Aj ich príbehy často rezonujú s mojou témou. Album sa volá jednoducho Řeka, pretože metaforicky odráža rôznorodú dynamiku a vlastnosti systému, ktorý je ovplyvňovaný svojím okolím - terénom, počasím a prirodzenými aj neprirodzenými dejmi v krajine. Týmto je každá rieka jedinečná," dodáva Dusilová.

Viac o albume:


Album sa nahrával priebežne od januára do septembra tohto roka v Štúdiu SONO v spolupráci s majstrami zvuku Milanom Cimfem a Pavlom Karlíkom. Medzi hudobníkmi, ktorých hra zdobí nahrávku pestrými farbami, sú bubeníci Roman Vícha a Miloš Dvořáček, basgitarista Matěj Belko, hráči na klávesové nástroje Martin Brunner a Vojtěch Procházka, saxofonista Marcel Bárta, trubkár Oskar Török, čelistka a speváčka Dorota Barová, kontrabasista Jiří Slavík, hráč na pedal steel gitaru Josef Štěpánek, klaviristka Beata Hlavenková, svetoznámy hráč na glass harmoniku a cristal baschet Thomas Bloch alebo jazzový big band Concept Art Orchestra. V záverečnej piesni albumu Tma hosťujú speváčky Monika Načeva a Iva Bittová.

Repertoár albumu vychádza čiastočne z Lenkinho sólového vystupovania a z playlistu spomínaného vlaňajšieho projektu Monument/um. Výraznú úlohu tu teda hrá slučkovanie zvukov, vrstvenie hlasov a práca s efektmi. Autorkou osobne ladených textov je väčšinou samotná speváčka, no významným tvorivým partnerom jej bol Martin E. Kyšperský z kapely Květy. Dve piesne vznikli zhudobnením básní (autorky Małgorzata Lebda a Irma Geisslová) a dve piesne obsahujú poľské texty Doroty Barovej.

Lenka Dusilová, nahrávanie albumu Řeka, 2020 Zdroj: Zuzana BönischLenka Dusilová, nahrávanie albumu Řeka (foto: Zuzana Bonisch)

Fyzicky vychádza vo formáte 2xLP a CD, pričom od dnes ho nájdete aj na všetkých streamingových službách. Digitálna edícia albumu vo verzii pre download prináša ako samostatný bonusový track celý album v kuse, teda v podobe "plynulo tečúcej rieky" vrátane všetkých predelov, efektov a atmosfér, ktoré v rozkúskovanej ​​verzii pre streaming chýbajú. Řeka je totiž ako film bez obrazu a oplatí sa vychutnať si ju v celku. Autorkou vizuálneho spracovania obalu albumu je grafička Zuzana Lednická zo Studia Najbrt a autorkou fotografií je Bet Orten.

Album vychádza na značke Animal Music, v distribúcii spoločnosti Supraphon. Vznik albumu bol finančne podporený dotáciou Ministerstva kultúry, grantom Magistrátu hlavního města Praha a príspevkami fanúšikov v crowdfundingovej kampani prostredníctvom portálu Donio.cz.

Vypočujte si album Řeka na Deezeri:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytli Sára Foitová za vydavateľstvo Animal Music a PR manažérka Lenky Dusilovej Zdena Selingerová. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na weboch www.animalmusic.cz a www.lenkadusilova.art.

Foto: Bet Orten

Súvisiaci interpreti: Lenka Dusilová