Progresívne jazz-rockové trio Darkness Positive zverejnilo nový videoklip k skladbe Poď von, ktorá je osobnou reflexiou na správy o teroristických útokoch. Po sérii videoklipov vytvorených DIY štýlom vo vlastnej réžii ide o prvý profesionálne natočený klip kapely.

Hudobný oxymoron Darkness Positive urobil za posledný rok na slovenskej hudobnej scéne prievan v podobe vlastnej vízie jazzu, ktorý je nainfikovaný rockom, funkom či hip-hopom. Piesne trojice mladých hudobníkov z Martina a Žiliny sa vyznačujú duchaplnosťou, humorom a dávkou úletu, pričom videoklipy nezostávali jednotlivým skladbám nič dlžné. O trochu insitné, no efektné podomácky vyrobené klipy v skicári sa doteraz staral bubeník Matej Richtarčík a stali sa rukopisom vykresľujúcim kapelu v tej najúprimnejšej podobe.

Pieseň Poď von ako prvá dostala podobu profesionálneho videoklipu. Na základe jeho odozvy chce kapela zistiť, či má zmysel točiť klipy aj mimo vlastnej skúšobne a zabehnutého "urob si sám" konceptu. Autorom výslednej podoby klipu je Norbert Neuschl, ktorý má na svedomí aj vizuálnu identitu kapely či originálny "plastelínový" booklet albumu Prvý dojem.


Teroristický útok ako inšpirácia

Podnetom k napísaniu skladby Poď von bol teroristický útok na koncerte v klube Bataclan v Paríži. "Prišlo mi tak zvrátené, čo sa vo svete deje, že som tento text nemusel písať dlho a vypadol zo mňa v priebehu dňa. Pod tento text som sa rozhodol zahrať si gitarovú linku, ktorá pôvodne vznikla pre inú produkciu, no našťastie som sa včas správne rozhodol a motív použil vo vlastnej kapele," hovorí autor skladby, spevák a gitarista Šimon Švidraň. V piesni vyzýva, aby ľudia pre vlastný pokoj občas prestali vnímať záplavu negatívnych správ a žili si svoj život.

Darkness Positive spolu pôsobia už sedem rokov, pričom začínali ako kvinteto interpretujúce jazzové štandardy. Dnes už len trio vo svojej tvorbe kombinuje konzervatóriom vštepenú jazzovú precíznosť s odviazanosťou garážového rocku. Výsledkom je netradičná fúzia jazzu, rocku, funku, rapu a nápaditého humoru, ktorá sviežim prevedením oslovuje fanúšikov všetkých spomenutých žánrov a vysokou inštrumentálnou kvalitou uspokojuje aj náročné jazzové publikum.

Videoklipom Poď von kapela Darkness Positive uzatvára obdobie albumu Prvý dojem, ktorý vyšiel v októbri 2018 vo vydavateľstve Slnko Records. Sebavedomý debut správne uleteného tria patril k najzaujímavejším počinom roka na slovenskej hudobnej scéne (zaradili sme ho aj do nášho výberu 50 albumov roka 2018) a vyslúžil si nomináciu v kategórii Cena novinárov na Radio_Head Awards 2018.

Ďalšiu energiu smerujú chalani k novému albumu, ktorého príprave a nahrávaniu sa budú intenzívne venovať počas leta. Letných vystúpení bude preto o niečo menej, vyraziť do klubov sa však chystajú opäť na jeseň.


Najbližšie koncerty Darkness Positiv:

3. 8. - Tasov (ČR), festival Beseda u Bigbítu
15. 9. - Nitra, divadelný festival Fokus-Pokus


Informácie a foto redakcii Hudba.sk za kapelu Darkness Positive poskytla Zuzana Mráziková. Tlačovú správu sme upravili.