Druhýkrát v histórii ide organizačný tím Pohody na udeľovanie European Festival Awards v pozícii festivalu s najväčším počtom nominácií. Vďaka hlasom návštevníkov je Pohoda opäť v desiatke najlepších stredne veľkých festivalov na starom kontinente. Zároveň ju hudobní profesionáli zaradili aj do finálneho výberu v ďalších troch kategóriách.

Pohoda je tak tento rok na European Festival Awards nominovaná v kategóriách Najlepší line-up, Najlepší stredne veľký festival, Najlepší promotér a môže získať aj Ocenenie za inovácie v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia. Za Pohodou nasledujú s tromi nomináciami ďalšie významné stredoeurópske podujatia - maďarský Sziget a poľský Open'er, ako aj holandský festival Lowlands. Premiérovej nominácie sa dočkal aj ďalší slovenský festival SHARPE, ktorý sa dostal do najužšieho výberu v kategórii najlepších malých podujatí.

Trenčianska Pohoda je jediným stredne veľkým festivalom, ktorý sa dostal medzi 10 festivalov s najlepším line-upom v Európe. "Táto nominácia sa dá považovať za zázrak. Som hrdý, že si naši zahraniční kolegovia a experti všímajú náš prístup k tvorbe programu a oceňujú jeho kvalitu. Ďakujem každému, kto k výslednej podobe programu pomohol," uviedol k preňho najcennejšej nominácii riaditeľ Michal Kaščák.

Michal Kaščák a Pohoda, European Festival Awards Zdroj: Martina MlčúchováZa rok 2018 získala Pohoda dve ocenenia, teraz môže pridať ďalšie (foto: Martina Mlčúchová)

Nezávislý festival v spoločnosti najväčších hráčov

Okrem Pohody sú v zozname festivalov s najlepším line-upom len podujatia z "najvyššej váhovej kategórie" s mnohonásobne väčšou kapacitou a najmä rozpočtom, medzi nimi napríklad Glastonbury, Primavera, Sziget, Rock Werchter či metalový Wacken Open Air. "Byť v tomto výbere je pre nás veľkou poctou a zadosťučinením, navyše sa tak stalo tretíkrát za posledné štyri roky," dodal šéf Pohody.

V zozname najlepších promotérov (spoločností, ktoré organizujú festivaly a koncerty), sú okrem Pohody nominovaní najväčší hráči európskeho "live music" priemyslu ako FKP Scorpio, Festival Republic, Alter Art a podobne. V rámci Health & Safety Award (bezpečnosť a ochrana zdravia) je Pohoda na medzinárodnej scéne cenená za systém riešenia meteorologických situácií, ktorý realizuje v spolupráci s odborníkmi z SHMÚ. 

"Ako úradujúci víťazi sme nemohli byť nominovaní v kategóriách, v ktorých sme zvíťazili minulý rok - Take a Stand Award a Award for Passion and Excellence. V kategórii Take a Stand by sme určite nominovali koncert afganského ženského orchestra ZOHRA. To, či si na Slovensko z European Festival Awards prinesieme ďalšiu sošku v rámci 11. ročníka najprestížnejších festivalových ocenení, sa dozvieme na slávnostnom galavečere 15. januára v holandskom Groningene. Ďakujeme za vaše hlasy a držte nám palce," uzatvára PR manažér Pohody Anton Repka.

Kompletné shortlisty European Festival Awards za rok 2019 si môžete pozrieť na stránke www.europeanfestivalawards.org/shortlists.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Anton Repka z agentúry Pohoda Festival. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Michal Augustini