Temný videoklip, tvrdé metalové riffy a silný text o odvahe postaviť sa proti utláčaniu či šikanovaniu. To je v skratke nový singel britskej kapely Muse, ktorá sa vracia na scénu po viac ako troch rokoch od vydania albumu Simulation Theory (2018).

Muse ohlásili comeback ešte minulý rok, v decembri na Instagrame predstavili krátku ukážku nového singla. Vo štvrtok (13. januára) sa fanúšikovia dočkali celej skladby Won't Stand Down a aj jej videoklipu, ktorý nadväzuje na predošlú tvorbu kapely atmosférou dystopického sci-fi filmu. Ešte viac však prekvapí samotná skladba, v ktorej sa okrem synthov a nezameniteľného vokálu Matthewa Bellamyho veľmi výrazne ozývajú ozývajú aj gitary. Niektoré pasáže sú až metalové a pripomínajú štýl kapely Korn.

Skladba je podľa speváka, skladateľa a textára o "postavení sa proti šikane, či už je to na ihrisku, v práci alebo kdekoľvek. O bránení sa pred nátlakom a sociopatickej manipulácii a čelení nešťastiu so silou, sebavedomím a bojovnosťou," uviedol Bellamy. Vo videoklipe sa frontman Muse predstavil ako šedivá, dlhovlasá a slepá démonická postava, ktorá síce pôsobí krehko a bezvládne a pohybuje sa na invalidnom vozíku, ale po pripojení sa na zvláštny prístroj dokáže pohybmi prstov ovládať celú armádu temných služobníkov v maskách. Klip sa nakrúcal v Kyjeve a jeho režisérom je Jared Hogan.


Názov, dátum vydania ani tracklist deviatej štúdiovky Muse zatiaľ nie sú známe. Kapela však už zverejnila svoje plány na leto, kde má zatiaľ potvrdených 15 vystúpení na festivaloch v Nemecku, Rakúsku, Taliansku, Anglicku, Maďarsku, Dánsku, Španielsku, Grécku, Švajčiarsku a Francúzsku. Najbližšie k Slovensku budú Muse 9. júna na rakúskom Nova Rocku a 21. júna na VOLT Festivale v maďarskej Soproni.

Text: Patrik Marflák (zdroj: Nme.com, Undertheradarmag.com)
Foto: screenshot

Súvisiaci interpreti: Muse