Slovenská skupina Fallgrapp treťou zverejnenou skladbou z očakávaného tretieho albumu Ostrov prekvapila. V energickej novinke s názvom Keď padal sneh, ktorá vychádza spolu s videoklipom, hosťuje spevák The Curly Simon, zhodou okolností čerstvý víťaz kategórie Objav roka v ankete Radio_Head Awards.

Fallgrapp sa začiatkom januára po necelých troch rokoch od vydania ostatného albumu V hmle prihlásili o slovo s emotívnou skladbou Ostrov, spolu s ktorou avizovali vydanie novej rovnomennej štúdiovky. O pár týždňov neskôr formácia predstavila titulnú skladbu k seriálu Jenny s názvom Iba ďalej kráčam, v ktorej okrem speváčky Nory Ibsenovej môžete počuť aj rapera Matysa. Na texte skladby sa okrem nich podieľal aj Simon Štubniak, známy pod pseudonymom The Curly Simon, ktorý si práve v klipe k tejto piesni nechal oholiť svoje kučery.

Mužská perspektíva a nový energický zvuk

Po dvoch tematicky ťažších skladbách prichádza Fallgrapp s tanečnou a svižnou novinkou Keď padal sneh. Ide o poslednú singlovú predzvesť albumu Ostrov, ktorý vyjde 3. apríla pod značkou Gergaz, no už dnes bol spustený jeho predpredaj.

Čerstvý držiteľ Rádiohlavy The Curly Simon sa v piesni predstavil nielen ako textár ale ju aj celú naspieval. Nakoľko v rámci svojho sólového projektu aj domovskej kapely Don't Trust Butterflies spieva výlučne v angličtine, slovenský text bol preňho výzvou. "V minulosti som si netrúfol na skladby v slovenčine, ale táto hudba ma tak očarila, že som to jednoducho musel skúsiť," priznáva talentovaný spevák a hudobník.


Zaujímavosťou je, že ide o prvú skladbu z repertoáru Fallgrapp, ktorá je postavená iba na mužskej perspektíve a vokále. Zároveň je to najtanečnejšia spievaná nahrávka kapely od úspešného singla Vlasy z debutu Rieka z roku 2014. Zvukovo ide o zaujímavý posun od doterajšej tvorby, v detailoch však nájdete všetky jej charakteristické prvky. Typickú zádumčivú atmosféru s povedomými vokálmi v pozadí zase prináša na tanečnú hudbu netradične dlhý stop-time, z ktorého skladba výborne graduje k euforickému záveru.

Tradičným prvkom je silný vizuál. Videoklip Keď padá sneh zobrazuje príbeh bývalého tanečníka, ktorý prišiel o to, čo miluje. Hlavnými črtami sú halucinácie, vidiny, či predstavy, ústrednou témou je paranoidná schizofrénia. Výslednú podobu videoklipu má na svedomí mladý talentovaný režisér Simon Seriš.

Ďalšie tohtoročné single skupiny Fallgrapp:


Jedna zo zásadných kapiel desiatkovej dekády

Zoskupenie Fallgrapp sa na hudobnej scéne objavilo v roku 2013 ako projekt muzikanta a producenta Jureša Líšku, ktoré sa behom niekoľkých rokov vyprofilovalo do aktuálnej deväťčlennej zostavy. Formácia vo svojej tvorbe podmanivo spája elektroniku s akustickými nástrojmi, sláčikovým triom a ženským vokálom. Zaujímavo vrstvené aranžmány, netradičný prístup k slovenským textom, mimoriadny dôraz na vizuál, zaujímavé spolupráce a nezameniteľná atmosféra na koncertoch sú kombináciou, ktorá kapelu zaraďuje medzi najpozoruhodnejšie slovenské projekty. 

Doterajšie albumy skupiny patria k skvostom slovenskej hudobnej scény. Vďaka úspešnému debutu Rieka nesie Fallgrapp prvenstvo v počte získaných hudobných ocenení Radio_Head Awards v rámci jedného ročníka - za rok 2014 získala formácia štyri ceny v kategóriách Album (poslucháčska cena), Singel, Debut a Elektronická nahrávka. V našej nedávnej ankete, do ktorej sme zapojili aj ďalších profesionálov zo slovenskej hudobnej scény, sa nahrávka umiestnila v prvej päťke najlepších slovenských albumov dekády 2010-2019.

Nasledujúca štúdiovka V hmle (2017) sa oproti prvotine vyznačuje organickejším zvukom, väčšou pestrosťou a spoluprácami s menami ako Vec, Samuel Hošek, Nina Kohoutová či Juraj Benetin (Korben Dallas). Oba albumy vyšli pod hlavičkou nezávislého vydavateľstva Gergaz a rovnako tomu bude aj v prípade očakávaného tretieho albumu Ostrov. Nahrávka vyjde v prvý aprílový piatok digitálne, na CD aj LP. S kúpou nového albumu majú fanúšikovia a nadšenci vinylov možnosť dokúpiť si aj exkluzívnu dotlač albumu Rieka na špeciálnom vinyle v akvamarínovej farbe (pre mužov: svetlomodrá).

Album Ostrov z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Text: TS/Zuzana Mráziková + Patrik Marflák (Hudba.sk)
Foto: Michal Zahornacký

Súvisiaci interpreti: Fallgrapp