Spevák a skladateľ Marián Čekovský zhudobnil jeden z posledných pesničkových textov Milana Lasicu. Emotívnu pieseň Anjel zverejnil v pondelok (19.7.), deň po náhlej smrti humoristu, dramatika, textára, herca, režiséra, moderátora a speváka.

"Otca som stratil, keď som mal šesť rokov, teraz mi zomrel druhýkrát," povedal pre TASR Marián Čekovský, ktorý jeden text legendárneho umelca zhudobnil už na svojom debutovom albume Best On z roku 2019. Ide o energickú bigbítovú pieseň Po polnoci, ku ktorej minulý rok zverejnil aj videoklip.

Ako ďalej prezradil, s Milanom Lasicom plánoval dokonca turné a spoluprácu na spoločnom albume aj s ďalším spevákom a skladateľom Petrom Lipom. "Potom zrazu prišla korona, rozhodli sme sa, že sa stíšime. Na Vianoce som mu napísal, že si od Ježiška želám nejaký text od Milana Lasicu. A Milan mi na to odpísal - Dobre, poviem mu," priblížil Čekovský.

Napokon mu Lasica "pod stromček" daroval nie jeden, ale desať pesničkových textov. "V tom čase sa rozpútala debata o tom, že mám záujem urobiť album Čekovský spieva Lasicu pri Lipe. Mali sme sa stretnúť u mňa v štúdiu v Košiciach, ktoré som sa snažil z dôvodu tohto projektu čo najskôr dokončiť, aby mali páni pohodlie pri nahrávaní. Bola to konečne možnosť zažiť niečo, na čo som sa veľmi tešil," vysvetľuje Čekovský.

Nahrávacie štúdio naozaj dokončil, desať Lasicových textov mal na stole a dostali aj podobu "hudobnej skice". Milan Lasica sa však už finalizácie projektu nedožil. "Pesničku Anjel som mal najmenej spracovanú, pretože to bol jeden z posledných textov, ktorý mi poslal. Keď Milan Lasica odišiel, uvedomil som si, že všetky moje plány naberajú iný smer. Rozhodol som sa pesničku nahrať, naspieval som ju na prvýkrát takisto ako pred niekoľkými rokmi pieseň Myslím, že môže byť," prezradil Čekovský. Na výsledku je poznať, že nahrávka aj video vznikli narýchlo, no autentická emócia v hudobníkovom hlase a výraze kompenzuje všetky nedostatky.


V Čekyho štúdiu Fuga mali nahrávať aj pieseň, ktorú Lasica napísal pre hudobníkovu sestru, skladateľku Ľubicu Čekovskú. "Mal ju veľmi rád, hrávali spolu v Bratislava Hot Serenaders práve s orchestrom, s ktorým vystupoval Milan naposledy a odišiel tým najgrandióznejším, chaplinovským až moliérovským spôsobom," dodáva Marián Čekovský. Ide o pieseň Slečna z letiska, ktorá bude, rovnako ako Anjel, súčasťou pripravovaného albumu.

Text piesne Anjel:

Nad ránom o pol piatej,

keď noc už zomiera,
nad ránom o pol piatej,
zazrel som anjela.

Nad hlavou držal dáždnik,
bol to môj anjel strážny.
Čakal na úsvit ranný,
bol trochu vyčerpaný.

Pretože dávať na mňa pozor - unaví. 

Ochranka slabo zaplatená,
to hovorí aj moja žena,
ktorá ma stráži už pár rokov.

Môj anjel tejto noci zmokol.

A asi má už toho dosť, 

že mu mňa dali na starosť, 
no povinnosť mu velí,
verne stáť pri posteli
a čakať na príkazy,
aby nič nepokazil.

Dnes ráno mu dám dovolenku,
aby mal o mne lepšiu mienku.
Iste sa vzdiali na pár dní,
hm, ktovie, či anjel náhradný...

... pri dverách zazvoní.

Tip redakcie: Pozrite si jedno z posledných vystúpení Milana Lasicu s Bratislava Hot Serenaders

Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: Stana Topolská, Martina Mlčúchová (koláž Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Marián Čekovský, Milan Lasica