Slovenský raper Michael Švehla alias Majself už niekoľko týždňov propaguje svoj nový album Porcelán, ktorý vyjde 11. júla. Najnovšie zverejnil titulnú skladbu, ktorá sa odlišuje od jeho doterajšej tvorby zvukom aj pôsobivým videoklipom pripomínajúcim zahraničné produkcie.

"Počas toho, ako sme nemohli hrať, som si ešte viac uvedomil, že mám iba jeden život a obmedzovať sa v rámci tvorivosti je iba zbytočná strata času. Začal som proste viac počúvať svoj vnútorný hlas," hovorí Majself. K jeho pretaveniu do hudobnej formy mu pomohol Fillipian, ktorý je ako producent hudby podpísaný pod väčšinou skladieb na albume Porcelán a postaral sa aj o mix a mastering nahrávky. Na albume však nájdete aj skladby, ktorých podmazy majú na svedomí DJ Wich, Mairee, Grizzly alebo Hoodini.

Nový Majselfov zvuk, ku ktorému veľkou mierou prispel práve Fillipian, prezentuje čerstvo zverejnená titulná skladba Porcelán, ktorej atmosféru umocňuje umelecky poňatý, farebne minimalistický videoklip, v ktorom sa objavujú aj jedinečné črepinové kostýmy z dielne Mask Busters. Autorom klipu je Peter "P.graphy" Lašut, ktorý sa postaral o réžiu, kamera aj strih. Ten počas nakrúcania klipu zároveň nafotil cover albumu Porcelán. "Peťo je kreatívne inde ako väčšina ľudí a veľmi si s ním rozumiem po pracovnej aj ľudskej stránke," pochvaľuje si spoluprácu Majself.


"Skladba Porcelán má pre mňa na albume špecifické miesto. Pri jej nahrávaní sa totiž vo mne niečo zlomilo a od toho momentu všetky moje skladby vznikajú akoby oveľa prirodzenejšie. Ako som spomínal pri minulom singli, tak počas lockdownu som dal úplne plynulý prechod tomu, čo chcem robiť, čo ma inšpiruje a napĺňa. Viac sledujem energiu trackov ako žáner. Snažím sa nemať vyslovene nejakú polohu, kde som doma, snažím sa byť doma v trackoch, ktoré vnútorne cítim aktuálne bez ohľadu na to, aký je to žáner," hovorí raper o zmene svojho prístupu k tvorbe.

Fanúšikovia rapu sa však podľa neho nemusia obávať. "Rapových prvkov je na albume stále dosť, ale miešam ich s vokálovými linkami a melódiami, ktoré som si zamiloval a pomohli mi moju tvorbu posunúť do inej roviny, kde sa cítim kreatívne pohodlnejšie. Celý album, čo sa týka obsahu aj štýlov, ktoré na ňom sú, som formoval skoro dva roky. Jednotlivé skladby sú ako črepy z rôznych časových období, ktoré v mojich očiach tvoria Porcelán," dodáva na margo názvu nového albumu.

Porcelán je v poradí už piatym singlom z nahrávky. Ešte minulý rok zverejnil skladbu Horizont s Martinom Císarom, tento rok nasledovali single ZávislýRuže s Kalim a naposledy spolupráca s Maireem s názvom Vydržím stáť . Ďalšími hosťami albumu sú Tina, Lvcas DopeDano Kapitán, Dominika Mirgová, Jan Bendig, Refew alebo aj Desmod na bonusovej skladbe Kométa, ktorá vznikla pre film Gump (pes, ktorý naučil ľudí žiť). Keďže premiéra filmu sa niekoľkokrát posúvala, len nedávno sa k nej nakrúcal nový videoklip, ktorý bude mať premiéru čoskoro.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Jana Trellová z Ruka Hore. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Peter "P.graphy" Lašut