Skupina Peter Bič Project od vydania albumu Hlava zbiera jeden úspech za druhým. Rovnomenný singel sa stal jednou z najhranejších skladieb v slovenskom éteri, pieseň Priznanie II sa stala titulnou skladbou seriálu a kapela si pripísala na konto svoju prvú nomináciu na prestížnu českú hudobnú cenu Anděl v kategórii Slovenský album.


A pred pár dňami sa členovia jednej z najúspešnejších domácich kapiel poslednej dekády mohli tešiť opäť. Peter Bič Project sa totiž stali novými laureátmi ocenenia Krištáľové krídlo. V 25. ročníku týchto ocenení, ktoré sa udeľujú slovenským osobnostiam z hospodárskej, vedeckej, kultúrnej, športovej a spoločenskej sféry, boli v hudobnej kategórii spoločne s nimi aj speváčka Sisa Michalidesová a hudobník, primárne huslista, Michal Noga.

Porota napokon rozhodla o udelení ceny populárnej kapele. Líder skupiny Peter Bič a speváčka Viktória Vargová si cenu prevzali v nedeľu 20. marca na slávnostnom ceremoniáli v Slovenskom národnom divadle.


Prvý veľký koncert s albumom Hlava

Do hlavného mesta sa kapela z východu vráti najneskôr 9. apríla, kedy má naplánovaný svoj prvý veľký koncert od vydania albumu Hlava. Lístky sú v predaji v sieti Predpredaj.sk a v platnosti zostávajú aj tie, ktoré si fanúšikovia zakúpili s pôvodne ohláseným marcovým dátumom.

Naposledy sa populárna košická kapela v Bratislave predstavila v septembri 2021 v rámci viackrát preloženého turné k predchádzajúcemu albumu Labyrint. Už tam zaznel singel Máj, ktorý bol prvou lastovičkou z nového albumu. Popri novinkách však na koncerte určite nebudú chýbať ani úspešné single z posledných rokov ako StojSkúšame sa nájsťZ výškyLáva alebo Nedívaj sa tak, ktoré sa stali pevnou súčasťou rádiových playlistov.

Skupina, ktorá sa vo svojich začiatkoch presadila anglicky spievanými hitmi Hey Now!Say It Loud alebo Thinking About You, zažíva v posledných rokoch po "presedlaní" na rodný jazyk svoje najúspešnejšie obdobie, a práve vďaka slovenským textom je fanúšikom omnoho bližšia. Viaceré texty tak už poznajú naspamäť a spievajú ich na koncertoch, čo kapela predtým v takej miere nezažívala.


Pestrý žánrový kokteil

Ústrednými osobnosťami kapely Peter Bič Project sú jej zakladateľ, bývalý gitarista IMT Smile či Jany Kirschner, skladateľ a po novom už aj spevák Peter Bič a charizmatická frontmanka Viktória Vargová, ktorá v roku 2016 nahradila prvú speváčku Dášu Kostovčík. Ako úplne neznáma tvár na slovenskej scéne si dokázala veľmi rýchlo podmaniť fanúšikov a aj vďaka nej kapela odštartovala svoju novú, ešte úspešnejšiu éru. Nebyť pandémie, nepochybne by to Peter Bič Project zúročili v oveľa väčšej miere aj na koncertoch.

Za prerodom kapely stoja okrem speváčky (a rozhodnutia Petra Biča spievať spolu s ňou) aj ďalší hudobníci aktuálnej zostavy, ktorá je úplne iná ako v začiatkoch skupiny - Fero Jano (husle, akordeón, gitara), Eduard Kiss (bicie), Rasťo Boroš (klávesy) a basgitaristka Martina Timková. Do kapely priniesli nový vietor, ktorý sa prejavil aj vo veľkej inštrumentálnej a žánrovej rozmanitosti a nadhľade. V pesničkách skupiny tak dnes môžete počuť prvky folku, world music, reggae, rocku aj ľudovej hudby.

Prečítajte si recenziu: Hlava skupiny Peter Bič Project je plná farieb, vôní a chutí života


Ako predkapela sa 9. apríla v MMC predstaví bratislavská rocková skupina Bullet Holes, ktorá má okrem debutového albumu Perfektný svet (2018) na konte aj viacero úspechov v súťažiach kapiel - víťazstvá v Rockovej maturite 2016, na festivale FAMAT 2018 či v súťaži Talent & Busking Stage 2020 a druhé miesto v Garage Band Conteste 2019.

Bullet Holes sa stali tiež Objavom roka 2019 v rámci ocenení Zväzu autorov a interpretov populárnej hudby a zahrali si na festivaloch ako Topfest, Masters of Rock, Cibuľa Fest a ďalších. V MMC vystúpili Bullet aj krátko pred pandémiou ako predkapela legendy britského hard rocku Uriah Heep.


Vstupenky:  


Autor: Patrik Marflák

Súvisiaci interpreti: Peter Bič Project