Po nútenej prestávke spôsobenej mesiacmi prísnych protiepidemických opatrení sa hudobní fanúšikovia opäť môžu tešiť z koncertov a festivalov. Situácia nie je ľahká, no organizátori pripravili na leto množstvo zaujímavých menších akcií, ktoré nám spestrujú prázdninové mesiace na Slovensku.

Na scénu sa vracia aj obľúbený bratislavský festival City Sounds, ktorý už na začiatku augusta prinesie do Bratislavy hneď dve lahôdky pre milovníkov kvalitnej (nielen) jazzovej hudby.

Famózny Nikola Bankov sa vracia domov 

Letnú edíciu festivalu otvorí v nedeľu 2. augusta koncertom v .klube pod lampou medzinárodne uznávaná slovensko-dánska jazzová formácia Nikola Bankov Band. Frontmanom zoskupenia je mladý saxofonista Nikola Bankov, hudobnými publicistami označovaný za jeden z najväčších talentov slovenskej i svetovej jazzovej scény. Pochádza z Humenného, no momentálne študuje na prestížnej Royal Academy of Music v Dánsku a má za sebou tiež štúdium na svetoznámej Berklee College of Music a na Conservatorium van Amsterdam. 

Držiteľ titulu Objav festivalu Nové tváre slovenského jazzu z roku 2015 minulý rok debutoval so svojim dánskym bandom s albumom Bright Future. Nahrávka, ktorá vyšla v nórskom vydavateľstve AMP Music & Records, je výnimočná aj vďaka hosťovaniu svetovej hviezdy, amerického saxofonistu Seamusa Blakea, ktorý hrá v piatich zo siedmich kompozícií talentovaného slovenského hudobníka a skladateľa. Jednou z nich je aj skladba Song For My Country, v ktorej sa progresívne spája súčasný jazz s tradičnou melodikou slovenskej ľudovej hudby.


Nikola Bankov je umelcom, ktorý doslova posúva hranice a možnosti svojho hudobného nástroja. Jeho tvorba je charakteristická chytľavými melódiami a hudobní publicisti jeho zvuk opisujú ako osviežujúci a originálny. Bankov je tiež známy experimentovaním a kombinovaním moderného jazzu s elektronickou hudbou, čím pridáva do hudobnej palety zvukov nové farby a vytvára originálny, svieži zvuk a unikátny live zážitok.

Jeho kapelu tvoria rešpektovaní hudobníci z Dánska, s ktorými sa Nikola prezentuje na medzinárodných pódiách: Jonas Gravlund (gitara), August Korsgaard (klávesy), Christian Aagaard Trier (basa), John Riddell (bicie). Okrem Bratislavy sa formácia budúci týždeň predstaví aj na Mikulášskom Jazzovom Festivale. Nenechajte si ujsť jej slovenskú premiéru, či už v sobotu (1.8.) na Liptove alebo v nedeľu (2.8.) v .klube pod lampou.


Wojtek Mazolewski - fenomén poľského jazzu v Bratislave

Rovnako v spolupráci s Mikulášskym Jazzovým Festivalom príde do hlavného mesta aj druhý skvelý hosť letnej edície festivalu City Sounds. Hneď na druhý deň po koncerte Nikola Bankov Bandu, v pondelok 3. augusta, sa na rovnakom mieste predstaví poľský Wojtek Mazolewski Quintet

Líder skupiny je uznávaný kontrabasista, basgitarista a vedúca osobnosť súčasnej poľskej jazzovej scény. Jeho kvintet u našich severných susedov láme rekordy v predajnosti nekomerčných albumov. Jeho unikátny zvuk a pôsobivé živé vystúpenia ocenili už v 31 krajinách sveta, kde odohrali viac ako 280 koncertov.

Wojtek Mazolewski vystupoval a nahrával s Timom Berneom, Johnom Zornom, Tomaszom Stankom či Zbigniewom Namyslowskim a mnohými ďalšími. Má jedinečný štýl a schopnosť prezentovať svoju hudbu vo veľmi nekonvenčnej a sviežej podobe. Kritici uznávajú Mazolewskeho za jeho schopnosť prinášať tvorbu zrozumiteľnú aj pre mladé publikum, no zároveň s jasným odkazom, vernosťou  a príslušnosťou k hudobným tradíciám z čias zlatej éry poľského jazzu.


Formácia zaujala v posledných rokoch najmä albumami Polka (2018) a When Angels Fall (2019), v súvislosti s ktorými recenzenti skloňujú hodnotenia ako "brilantný zvuk, nádherné melódie a virtuozita". Nadšené recenzie, vypredané koncerty a standing ovations sú v prípade dokonale zohratého kvinteta samozrejmosťou. Doma v Poľsku je kapela takým obrovským hudobným fenoménom, že jej koncerty navštevujú tisíce ľudí.  

Zaujímavosťou je, že súčasťou Mazolewskeho zostavy je ďalší rodák z Humenného, trubkár Oskar Török. Zostavy dopĺňajú Qba Janicki (bicie), Joanna Duda (piano) a Marek Pospieszalski (saxofón). Koncert, ktorý vám ukáže, že jazz nepozná hranice, sa uskutoční v pondelok 3. augusta v .klube za zrkadlom.

Obmedzená kapacita a bezpečnosť na prvom mieste

Koncerty Nikola Bankov Band a Wojtek Mazolewski Quintet prináša do Bratislavy festival City Sounds, ktorý pravidelne organizuje na Slovensku koncerty hviezd ako Macy Gray, Gregory Porter, Marcus Miller, José James, Jamie Woon, Neneh Cherry či Dianne Reeves a iných. Podujatie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia, Nadácia Bratislava a SOZA.

Kapacita oboch koncertov je obmedzená a vstup do .klubu pod lampou je povolený iba s rúškom. Okrem samostatných vstupeniek je v predaji aj zvýhodnená permanentka platná na oba večery. Podrobnosti nájdete na oficiálnej stránke www.citysounds.sk.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul for Show. Tlačovú správu sme upravili.