Francúzsky trubkár Erik Truffaz predstaví už tento piatok 11. júna o 20:00 v parížskom Louvri svoj nový projekt s francúzskymi maliarskými elitami Charlesom Berberianom, Davidom Prudhommeom a Stéphanom Levalloisom. Spomínaní umelci budú tvoriť diela počas vystúpenia Erika Truffaza, ktorý si na pomoc na diaľku prizval slovenského gitaristu Davida Kollara.

Rodák z Prešova, ktorý je známy početnými spoluprácami so svetovými hudobnými velikánmi ako sú Steven Wilson, Pat Mastelotto či Arve Henriksen, nahral gitary do štyroch skladieb, ktoré zaznejú vo významných priestoroch ikonického parížskeho múzea. Erik Truffaz bude hrať na klavíri a trúbke a naživo bude pracovať tiež s elektronikou a samplami, ktoré preňho pripravil David Kollar.
 
"Počas pandémie sme veľa nahrávali. Moje spolupráce so zahraničnými hudobníkmi nabrali na intenzite a vznikli nové projekty. Verím, že keď skončí pandémia, budú životaschopné a budú pokračovať.. Erik ma oslovil s týmto zaujímavým projektom. Nahrával som preňho prevažne gitary. Dal mi voľnú ruku. Škoda, že sa nedostanem do Louvru a nebudem to celé vidieť naživo," komentuje gitarista a skladateľ ďalšiu zo svojich výnimočných spoluprác.

Tá odštartovala po tom, ako sa obaja hudobníci dva roky po sebe (2017 a 2018) predstavili na festivale košického vydavateľstva Hevhetia. Pri druhom stretnutí si spolu neplánovane aj zahrali, keďže Kollarov spoluhráč, nórsky trubkár Arve Henriksen, nemohol vystúpiť kvôli zraneniu. Práve tento moment - niekoľko desiatok minút spoločnej koncertnej improvizácie - bol začiatkom spolupráce, ktorá je odvtedy zachytená na viacerých nahrávkach slovenského hudobníka.


O tom, že chémia medzi ním a legendárnym francúzskym trubkárom a hudobným experimentátorom funguje, svedčí napríklad spolupráca na Davidovom albume Sculpting in Time, kde bol Erik Truffaz hosťom v štyroch skladbách. Okrem množstva pozitívnych ohlasov a ocenení v zahraničí mu priniesol aj cenu za najlepšiu nahrávku roka v kategórii Jazzová hudba v rámci Radio_Head Awards. Album bol tiež nominovaný na cenu Nadácie Tatra banky za umenie a cenu Esprit.

Ďalšiu spoluprácu dvojice môžeme počuť na minuloročnom dvoj-CD 10 Poems for Ronroco / Crime on The Bunny, na ktorom sa okrem Truffaza podieľali aj spomínaný bubeník Pat Mastelotto z King Crimson a Arve Henriksen. Album bol nominovaný na najlepšiu nahrávku roka v žánri World Music/Folk v rámci Radio_Head Awards za rok 2020. Zaujímavosťou je, že Kollarov ďalší "pandemický" album Unexpected Isolation v tomto ročníku získal historicky najviac žánrových nominácií. Všetky spomenuté albumy vyšli vo vydavateľstve Hevhetia. 

Množstvo novej hudby aj druhá kniha

Z mimoriadne plodného obdobia od jari 2020 má David Kollar vo svojej diskografii dohromady až šesť nových titulov. Dva z nich sú soundtracky k filmom Fantastický stredovek a k seriálu Pandémia. Začiatkom roka 2021 vydal ďalší album Sonic Pulses, ktorý predstavil naživo spoločne s Tomášom Mutinom v rámci platfromy WeEurope.art z prešovského klubu Stromoradie.


Okrem hudby pripravoval David počas posledného pol roka aj svoju druhú knihu s pracovným názvom Dialógy. Zaznamenáva v nej konverzácie s hudobníkmi počas pandémie. Ide o osobné, priateľské dialógy umelcov vo dvojiciach formou mailov alebo Zoom hovorov. Pôvodne mal v pláne vydať pokračovanie svojej knižnej prvotiny z roku 2016 s názvom Zápisky I. - Alchýmia úspechu a prehry, no práve pandémia a množstvo intenzívnej komunikácie s uznávanými zahraničnými kolegami ho inšpirovala k úplne inému knižnému konceptu.

"Dialógy je dlhodobý projekt, ktorý som podvedome rozbehol počas pandémie. Písal som si hudobníkmi ako napr. Pat Mastelotto, Trey Gunn, Zbigniew Preisner, Steven Wilson, Erik Truffaz, atď. o plánovaní koncertov, a samozrejme sme aj veľa nahrávali. Pýtal som sa ich na hudobné začiatky, obavy a vízie budúcnosti v rámci hudby ako takej. Niekto mal chuť debatovať dve-tri hodiny a niekto zase menej. Knihu vydám vo vydavateľstve Hevhetia koncom augusta. Chceli by sme ju začať propagovať na Hevhetia Showcase v Bratislave," prezrádza hudobník.

Fanúšikovia Zápiskov však naďalej nájdu Davidov denník na jeho webovej stránke, kde aj počas pandémie pravidelne zverejňoval zaujímavé postrehy zo zákulisia svojho hudobného aj osobného života, rôzne príbehy, spomienky či úvahy. Zatiaľ posledný príspevok bol o jeho stretnutí s chorým priateľom.

V súčasnosti už pracuje na ďalších hudobných projektoch - okrem iného nahráva gitary na nový album Johna Van Tongerena, spoluzakladateľa štúdia filmovej hudby Hansa Zimmera. Naživo sa David najbližšie predstaví 25. júna o 21:00 v rámci košického Art Film Festu, kde bude spolu s Tomášom Mutinom hudobne doprevádzať premietanie filmu Jánošík. Špeciálny koncert sa uskutoční pri príležitosti 100. výročia tohto prvého slovenského celovečerného hraného filmu.


Text: Hudba.sk (zdroj: David Kollar)
Foto: Arnold Horváth

Súvisiaci interpreti: David Kollar